De Clock van callens-ooghe, nummer 4, december 2024

In de Clock van callens-ooghe, nummer 4, december 2024, valt er onder meer te lezen dat:

Het dagboek van tante Koos; Hans Raap kreeg via Annie Zwaan-Hoogschagen inzage in dat geschrift van haar moeder Jacoba Hoogschagen-Kruisveld. Haar korte notities geven een beeld van 1946 tot 1954. – Duitse militairen in ’t Botgat? Kees Zwaan doet verslag hoe daar tegenaan werd gekeken vóór 2005, toen het schietterrein opgeheven werd. – Excursie met Zonnetrein; Quirien Tepas maakte notities. – In Callantsoog vinden vele evenementen plaats; bekijk de foto’s op de midden-pagina’s, geschoten door Simone Gerard. – Ik kwam, ik zag, ik bleef; Dymph Molenaar stapte binnen bij Conny Worp en Hans van Voorst aan de Denneweg. – Oorlogsherinneringen; Frank Schilder gooit deel 3 in de publiciteit over zijn vader Jaap in oorlogstijd.

Uitnodiging

Lezing over Truus Wijsmuller-Meijer,
oftewel tante Truus

De lezing wordt verzorgd door de heer Leen Spaans, die zal vertellen over de vrouw die 10.000 kinderen redde uit de handen van de nazi’s.

Mensen helpen was de rode draad in het leven van Truus Wijsmuller. Zij staat voor een leven lang klaarstaan voor de ander. De anekdotes zijn te mooi om niet door te vertellen, aldus Leen Spaans.

Komt allen om het aangrijpende verhaal van deze bijzondere vrouw te horen en te zien!

De toegang is vrij voor iedereen, consumpties zijn voor eigen rekening.

Kijk ook op: https://tantetruusishier


Deze lezing wordt u aangeboden door de Historische Vereniging Callantsoog

De Clock van callens-ooghe, nummer 3, september 2024

In de Clock van callens-ooghe, nummer 3, september 2024, valt er onder meer te lezen dat:

Met wederom een variatie aan artikelen zoals: ‘Lange Dirk‘ was burgemeester van Callantsoog in de periode 1926-1935. Kees Zwaan haalt die tijd naar voren. – Accordeonvereniging’ De Golfbrekers’ brengt al 70 jaar velerlei muziekstukken ten gehore. Hans Raap, zelf ook accordeonist, vertelt over het reilen en zeilen van de vereniging. – De Oorlogsherinneringen van Jaap Schilder worden vervolgd in deel twee, vooral over de crash van de Messerschmidt op 12 mei 1940. – Ik kwam, ik zag, ik bleef licht het doopceel van Wil Griffioen. Zij en Dirk waren de eerste bewoners van de wijk Uijterland. Opgeschreven door Dymph Molenaar. – Het schip De Strathmore verging in de nacht van 3 op 4 november 1882 bij paal 13. Jan T. Bremer beschreef het stormachtige gebeuren. – Klassefoto’s kijken, altijd leuk! – Tot slot de uitnodiging om de lezing bij te wonen op vrijdagmiddag 8 november 14.30 uur, in het dorpshuis. Het betreft mevrouw Truus Wijsmuller-Meijer. Zij redde 10.000 kinderen uit handen van de nazi’s.

Oproep

De ondergang van de Strathmore

Al een aantal jaren is er de wens om een monumentje of iets dergelijks op te richten dat verwijst naar het drama van de Strathmore. Wat gebeurde er in de nacht van 2 op 3 december 1882? Het hele verhaal dat Jan Bremer erover schreef zullen we in een van de komende Clocken opnemen, maar het belangrijkste en meest droevige van dit drama was dat er bij de redding zes redders om het leven kwamen. Uit het verhaal van Jan Bremer: Hoe het ook zij, toen de omgeslagen reddingboot tenslotte aanspoelde bleken twee Pettemers, Piet Bakker en Gerrit Doorn te zijn omgekomen, alsmede vier van de zes Callantsogers die aan boord van de ‘Strathmore’ behulpzaam waren geweest met het overboord zetten van de lading om zo het schip lichter te maken: Dirk de Leeuw, Piet de Haan, Meindert Blom en Klaas Hoornsman. 

Zoals gezegd willen we deze onfortuinlijke redders eren. Daarvoor zouden we graag in contact komen met nazaten van deze dappere mannen. Bent u familie van een van deze mannen of kent u een nakomeling van de vier redders, dan graag een berichtje aan de redactie.

Excursie Schoorlse duinen met de zonnetrein op vrijdag 13 september 2024

Vertrek van de zonnetrein van de parkeerplaats aan de Heereweg in Groet, om 13.30 uur. De rondrit door de Schoorlse duinen zal ongeveer anderhalf uur duren. De trein is toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Inschrijven kan via e-mail: quirien.tepas@quicknet.nl of telefonisch 0224-581810.

Bij inschrijving van minimaal 20 personen kan de excursie doorgaan, de inschrijving sluit op 1 september.

Kosten p/p 17,50 euro, overmaken naar rekeningnummer NL 88 RABO0357445120 t.n.v. Historische Vereniging Callantsoog, onder vermelding van: deelname zonnetrein en naam deelnemer(s).

Vertrek van de parkeerplaats naast de Kolfweid, 12.45 uur. Bij opgave aangeven of u zelf transport hebt, of dat u meerijder wilt zijn. De meerijders betalen een kleine bijdrage in de benzinekosten.

Ter afsluiting drinken we koffie of thee met wat lekkers bij Lekker Puh, Heereweg 254 in Groet.

Fotomiddagen 2024

We houden dit jaar nog twee fotomiddagen in het Dorpshuis, te weten op de maandagen 14 oktober en 9 december.

We beginnen weer om 14.30 uur.

De Clock van callens-ooghe, nummer 2, juni 2024

In de Clock van callens-ooghe, nummer 2, juni 2024, valt er onder meer te lezen dat:

Frank Schilder verwerkte de oorlogsherinneringen van zijn vader Jaap tot een verhaalserie. In deel 1 wordt een Duits vliegtuig neergeschoten – Kleurenfoto’s te bekijken naar aanleiding van 50-jarig bestaan Frankendaelschool. Weet u nog hoe al die kinderen heten?– Kees Zwaan schreef ‘Dokter Verheul van ’t rechte pad af’ huisarts, vroeger alom bekend in Callantsoog – Hans Raap rukte digitale archiefkasten open voor de geschiedenis van Hoeve Waarom – Muja Blokker plaatste 100-jarige Tony van Weert-Mooij in de schijnwerpers – Dymph Molenaar raakte gezellig aan de praat met Joke en Rob Terstal voor de rubriek Ik kwam, ik zag, ik bleef – Excursie vindt plaats bij voldoende aanmeldingen. Zonnetrein doet rit door Schoorlse duinen van anderhalf uur. Trein toegankelijk voor mensen met rolstoel en rollator. Op vrijdagmiddag 13 september (opgeven tot 1 september).

De familie Prévinaire

Dan van Lunsen heeft een digitaal boekwerkje gemaakt over de familie Prévinaire en hun betekenis voor Callantsoog. Wij mogen dit lezenswaardige boekje publiceren op onze website. Door hier op de link “Prévinaire” te klikken opent het boekwerkje zich voor u.

De Clock van callens-ooghe, nummer 1, maart 2024

In de Clock van callens-ooghe, nummer 1, maart 2024, valt er onder meer te lezen dat:

Pleisterplaatsen door Hans Raap, hij neemt ons mee naar de tijd van het reizen per koets en trekschuit; O.T. Lager (Organisation Todt) Callantsoog 1943 door Wim Rijkenberg wiens vader hier in de oorlog te werk gesteld was; Het Fotoalbum brengt familieleden van Anja Wit voor het voetlicht; Gisteren is ook een beetje geschiedenis gelezen in de kranten van 2023 door Muja Blokker en Dymph Molenaar; Voor al uw loonwerk door Kees Zwaan die op bezoek was bij Gert en Annie Zwaan-Hoogschagen; Een bijzondere reünie door Theo Kok over bezoek aan Callantsoog oud-collega’s van Wim Lastdrager; Verslag verenigingsjaar 2023 door Dries Blokker.

Fotomiddagen 2024

We starten dit jaar op maandag 12 februari met de fotomiddagen in het Dorpshuis. Verder zijn er fotomiddagen gepland op 11 maart en 13 mei.

We beginnen weer om 14.30 uur.